COMMERCIAL
St.Luke's Gate
The Coombe
Residential & Commercial

Please install Flash

Main Contractor
Client
Architect
Civil/ Structural Engineer
M & E Engineer
Quantity Surveyors
Contract Value
Bracegrade Limited
Leland Enterprises Ltd
Group Design Architects
Barrett Mahony Consulting Engineers
FPQ Consulting Engineers
Mulcahy McDonagh & Partners
€10.5m

Project Specifics

This project consisted of the construction of 37 apartments in three blocks with an underground car park. Features of this development also included the construction of a new Credit Union office and a Funeral Home.

Specifics:
  • Residential floor area 2,450m2
  • Commercial floor area 1,050m2
  • Underground car park to new build section of works
  • Access to the site was difficult due to its location
  • The site was located in an archaeological sensitive area and as a result, significant archaeological discoveries were encountered. The excavations as a result prolonged the construction of the underground car park. The excavation of the basement was carried out under the guidance of a team of archaeologists. Bracegrade Ltd demonstrated flexibility and cooperated with the design team and the archaeologists to keep delays to a minimum.
  • During construction the front block was redesigned and went from a five storey block to a seven storey block. Bracegrade Ltd co-operated with the design team to keep the construction on target during this process
  • Two new buildings were constructed; one seven storey block comprising 18 apartments and one three storey block comprising 8 apartments
  • The new buildings were adjacent to the existing listed building so to excavate for the underground carpark it was necessary to sheet pile and underpin the existing building
  • The structure to the new buildings consisted of a steel frame with metal deck flooring as permanent formwork for concrete floors
  • The external wall finishes included stone cladding fixed to the steel structure, brickwork and curtain walling
  • Installation of an ESB substation and ancillary works
  • An existing listed building (The Widows Building) was refurbished to provide 10 apartments and a penthouse apartment. This building was in very bad repair with most of the internal walls and roof rotten. Special care was required to meet the conservation architect's requirements and to protect and stabilise the existing structure. The structure required shoring and propping during the renovations. Specific features for the refurbishment of this building included:
    • Placing mini piles within the building
    • Erecting new steel framed building supporting concrete floors, walls and roof
    • External walls were insulated to comply with Building Regulations
    • The plaster finish on the front elevation was repaired
    • Sliding sash windows were fitted to match the existing
    • The external render was removed and replaced with a lime render to match the existing
    • The lettering was refurbished and replaced with similar lettering as necessary
Bracegrade Limited performed the role of Project Supervisor Construction Stage (PSCS).